+31 43 20 03 270  Fregatweg 51, 6222 NZ, Maastricht, the Netherlands

Healix helpt maritiem leven te herstellen door afgedankte visnetten te recyclen

‘Stop met praten, begin met doen.’ Met de opening van recyclingfabriek Healix in Maastricht voegt oprichter Marcel Alberts in recordtijd de daad bij het woord.

Afgedankte visnetten- en touwen zijn niet alleen een bedreiging voor de scheepvaart, maar ook voor het maritieme leven. De ‘spookuitrusting’, zoals ze wordt genoemd, maakt ten minste 10 procent uit van al het zwerfvuil op zee. Dat betekent dat er jaarlijks tussen de 500.000 en 1 miljoen ton vistuig in de oceaan rond blijft zwerven.

Begonnen bij DSM Dyneema en later als directeur van vezelproducent FibrXL was hij zich al snel bewust van het afvalprobleem en de noodzakelijke verandering. Wat te doen met dat ‘spooktuig’? In januari 2021 was er een hackathon georganiseerd onder de naam Project Healix. En na afloop van de ontmoeting met industriepartners was hij zo enthousiast, dat hij besloot om meteen de daad bij het woord te voegen.

This article was first published at recyclingnederlandRead the article here.